EKSKLUZIVE / Albin Kurti jep kushtin e vetëm qe duhet realizohet qe të bëhet takimi me Vuçiqin

Krye ministri i Kosovës këtë muaj do të takohet me pre.sidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq. Një sinjal është dhënë se Kurti mund t’ia kërkojë Vuçiqit hapjen e arkivave me info.rmacione për fatin e të pagjeturve.
Në një postim në Face book, partia e Kurtit, Lëvizja Vetë.vendosje shkruan se kjo do t’u jepte qetësi familjarëve dhe gjithë shoqërisë.“1639 është numër i madh, shumë më i madh kur bë.het fjalë për njerëz, persona, të dashur, familjarë, që vazhdojnë të jenë të zhdukur, ende të pa.gjetur. Serbia ka arkiv sepse krlmet janë kryer nga shteti serb, andaj edhe do të duhej t’i ha.pë ato dhe ta ndajë informacionin e nevojshëm për zbardhjen e fatit të të pagjeturve. Kjo do t’iu je.pte qetësi familjarëve dhe gjithë shoqërisë që tash e më shumë se dy dekada pret të dijë për fa.tin e tyre. Qeveria jonë do të vazhdojë ta kërkojë hapjen e arkivit dhe do ta shtyjë këtë çësh.tje në secilën qendër të rëndësishme evropiane dhe tej oqeanike”, thuhet në pos.timin e LVV-së në Facebook.

Këtë kër kesë, Kurti e përmendi edhe në një takim me Martin Schuepp, drej.torin rajonal për Europën dhe Azinë qëndrore në Komitetit Ndërkombëtar të Kry.qit të Kuq.

Të njëjtën gjë e pati kër.kuar edhe ish-kryeministri Avdullah Hoti. Ai e konsideronte temën e të pagjeturve si më të rëndësishmen në pro.cesin e dialogut.

“Synimi im themelor është gjetja dhe riat dhesimi i trupave ende të pagjetur. Në funksion të këtij qëllimi të përbashkët, marrëveshja me Ser.binë do të ketë në fokus këtë çështje. Dhe do të jetë çështja kryesore pa të cilën nuk mund të shkojmë për.para në përmbylljen e marrëveshjes me Serbinë”, kishte deklaruar Hoti në njërën presj seancave të Kuvendit.

Kjo çështje ishte përfshirë edhe në marrëveshjen e nën.shkruar nga Kosova dhe Serbia në Washington më 4 shtator të vitit të kaluar.

Në dokumentet e nënshkruara nga kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti dhe pre/sidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq në Shtëpinë e Bardhë, në prani të ish-presidentit amerikan, Donald Trump, të dyja palët ishin zotuar se do t’i për.shpejtojnë përpjekjet që t’i lokalizojnë dhe identifikojnë mbetjet e personave të zhdu.kur.