Këtë qe ja tha në sy Albini BE-së, asnjë politikan shqiptar nuk pati guxim!

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti thotë se Bashkimi Europian, duhet të bëjë pjesën e saj duke mbajtur premtimet e dhëna lidhur me Ballkanin Perëndimor, duke shtuar se e kupton zhgënjimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut. Në fjalën e tij në Samitin e Berlinit, Kurti tha se i qëndron propozimit të tij për ndryshimin e marrëveshjes CEFTA, që sipas tij do të ndihmonte rajonin për të kapërcyer pengesat aktuale.

Fjala e plotë

Shkëlqesitë tuaja, Kancelarja e Republikës Federale të Gjermanisë, Angela Merkel, Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula Von Der Leyen. Kolegë, Kryeministra të Vendeve të Ballkanit Perëndimor. Liderët e BE-së dhe të Evropës, Si Kryeministër i një vendi qytetarët e të cilit po mbahen të izoluar duke mos u lejuar liberalizimi i vizave, ne e kuptojmë zhgënjimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut për mungesën e progresit në bisedimet e pranimit me Bashkimin Evropian, por megjithatë duhet të angazhohemi fuqimisht për integrimin në BE, axhenda e demokratizimit dhe zhvillimit ekonomik për qytetarët tanë.

Siç e dini, në një vit të paparë zgjedhor në Kosovë, më shumë se gjysma e vendit votuan për ne që qëndrojmë për punë dhe drejtësi. Kjo është agjenda kryesore për qeverinë tonë sot: forcimi i shtetit ligjor me një gjyqësor të pavarur, luftimi i korrupsionit dhe krimit të organizuar, zhvillimi i një ekonomie të lirë dhe konkurruese, drejtësia sociale, mbrojtja e të drejtave të njeriut dhe civile, por edhe ruajtja e atyre lirive themelore të mendimeve, fjalimi, media dhe feja sepse ne besojmë se demokracia është e nevojshme jo vetëm për të fituar zgjedhjet por edhe për të qeverisur. Për Kosovën, Bashkimi Evropian fillon në shtëpi dhe ne nuk e shohim atë si një proces të lëvizjes në BE, përkundrazi, ne e shohim atë si një proces reformash ku edhe ata që u larguan për mundësi më të mira ekonomike do të ktheheshin. Kështu që ne e kuptojmë që duhet të bëjmë detyrat e shtëpisë, por BE duhet të bëjë edhe ato duke përmbushur premtimet e saj dhe duke përmbushur kriteret e përcaktuara.

Shkëlqesitë tuaja, ne e dimë që Procesi i Berlinit u krijua në sfondin e sfidave gjeopolitike dhe pasigurive në Ballkanin Perëndimor, në një kohë kur perspektivat për anëtarësim në BE dukeshin shumë të pakapshme. Fatkeqësisht, shtatë vjet më vonë situata nuk ndryshoi shumë. Kjo kërkon nevojën për veprime të guximshme si nga BE ashtu edhe nga Ballkani Perëndimor për të ripërtërirë angazhimin dhe për të forcuar lidhjet që do të përshpejtonin reformat. Na vjen keq që nuk pati progres në marrëveshjet e negociuara me lehtësimin e RCC. Disa parti ende po shtyjnë gjuhë që nuk është në përputhje me realitetin dhe as me frymën e Procesit të Berlinit.

Kosova është plotësisht e përkushtuar për bashkëpunim rajonal dhe më shumë integrim ekonomik bazuar në njohjen e realitetit dhe të vërtetës, të drejtave të ekuilibruara të pakicave në të gjithë rajonin, përballjes me të kaluarën drejt pajtimit dhe me qytetarët si përfituesit përfundimtarë të dialogut. Duke ditur që korniza aktuale rajonale nuk mund të na përgatisë për pranimin në BE, në Samitin e Tiranës unë kam propozuar që të azhurnojmë CEFTA në SEFTA (Marrëveshja e Tregtisë së Lirë të Evropës Juglindore) bazuar në modelin EFTA – EEA që do të lartësonte të gjithë rajonin dhe do të kapërcente pengesat aktuale.

Ne sigurisht që shpresojmë që Komisioni Evropian mund ta konsiderojë seriozisht këtë propozim dhe të fillojë një dialog që do të çonte në rezultate konkrete. Drejtueses, Kancelares Angela Merkel, faleminderit për fillimin e këtij procesi dhe për organizimin e këtij samiti të rëndësishëm. E di që ky është Samiti i fundit i Procesit të Berlinit nën vëzhgimin tuaj dhe në këtë format. Faleminderit që ishe mikpritës i hirshëm dhe shpresoj që angazhimi yt për rajonin të vazhdojë. Faleminderit të gjithëve dhe mezi presim vazhdimin e Procesit të Berlinit.