Kjo pjesë e shalqirit vepron në e’psh pothuajse si Vía’gra

Në pjesën e bardhë të shalqirit ka sasi të mëdha të cítrulinës që reagojnë me enzimat tona. Formohet arginina, e cila ka një efekt të dobishëm në sistemin kardio vaskular dhe forcon qarkullimin, thotë nutricionistja kroate, Olja Martinić.

Pjesa e bardhë e shalqirit (lëvorja) përmban sasi të mëdha të vitaminave B6, C, A, magnez, zínk dhe kal íum. Përmban gjithashtu aminoacid cítrulinën, e cila është e shkëlqyeshme për shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut, qarkullimin më të mirë të tij dhe sti mulon se’ ks më të mirë.

“Në pjesën e bardhë të shalqirit, ka sasi të mëdha cítrulíne (sipas së cilës shalqiri mori emrin ose anasjelltas) që reagojnë me enzimat tona për të formuar aminoacid argininë, i cili ne e dimë se ka një efekt të dobishëm në sistemin kardi ova skular dhe forcon qarkullimin. Do të duhet të hamë sasi shumë të mëdha të pjesës së bardhë të shalqirit në mënyrë që të kemi të njëjtin efekt si nga Ví’ agra”, shpjegoi Olja Martinić, diet ologe dhe nutricioniste në Qendrën e Këshillimit të Ushqimit, “Olja” në Split.

Ajo tha se nga shalqiri mund të bëhen pije që ndikojnë shumë pozitivisht në shëndetin e njeriut.

Ne shpesh hamë shalqi vetë. Sidoqoftë, njerëzit që janë obezë ose shm angin ushqimet me indeks të lartë gli cemik duhet ta përdorin shalqirin si përbërës në një pije dhe të shtojnë arra në pjesën e kuqe me të bardhë për ta përfituar një pije të moderuar të indeksit gli cemik. Unë patjetër sugjeroj të përdorni pjesë të shalqirit me cilësi të lartë”, tha ajo.