“Kreu i myftinisë së Serbisë, unë ”patriot serb i fesë myslimane” (Video)

“-Kreu i myftinisë së Serbisë, Mustafa Zukorlic, ne intervista vetëquhej ”patriot serb i fesë myslimane”, e lobonte zellshëm nëpër arabistan kundër njohjes së Kosovës. Kreu i sotshëm i myftinisë së Serbisë l ufton që të ndalet ”albanizacija” në Sanxhak”, thotë Oseku.Ai thekson se nikabi nuk mpi papritur nëpër shkolla. Oseku thotë tash e katër vite ka qenë aty dhe nuk ka reaguar askush.
“Callma është aty tash katër vjet. Të gjithë e keni ditur. Askush s’ka reaguar. Disa pse jeni të paguar nga Serbia, tjerë pse ju ka andja votën e arnauteve: myslimanëve shqipfolës. Tash tallni bothën me ne, sikur qenkët të shokuar. Mos na fyeni inteligjencën, ju lutem”, ka thënë ai.Hoxha nga Peja, Drilon Gashi, po thotë se burka duhet të ndalohet sepse është adet arab dhe se nuk është rit fetar. Sipas hoxhës, nuk ka ajet kuranor apo hadith që urdhëron diçka të tillë.

“Burka nuk është urdhër as kuranor dhe as fjalë e profetit Muhamed. Më shumë është adet arab që është futur në fe dhe tash po konsiderohet si rit fetar”, ka thënë hoxha Drilon Gashi për Gazetën Express.“Veshja e burkës në klasë është më e arsyeshme me u ndalu. Kjo sepse nxënësi kur e sheh mësuesen me burkë, ai mund të frikësohet. Madje para fëmijëve nuk është e obliguar as shamia, e lëre më burka”, është shprehur hoxha Drilon Gashi.Mbulimi i tërësishëm i fytyrës nuk mund të përligjet me norma fetare. Kështu ka thënë edhe profesori i Fakultetit të Studimeve Islame, Xhabir Hamiti.Duke interpretuar Kuranin, ai ka thënë se me Librin e Shenjtë fytyra e njeriut është pa burkë.“Njeriu është i lirë të vishet si të dojë, por mbulimi i tërsishëm i fytyrës nuk mund të përligjet me norma fetare. Mbulimi i plotë i fytyrës është një prodhim i grupeve dhe shoqërive të caktuara, si rezultat, kryesisht i injorancës fanatizmit, konservatizimit dhe interpretimit ideologjik sektar”, ka shkruar ai në Facebook.“Sipas Kuranit, fytyra e njeriut edhe në këtë botë, edhe në botën tjetër është – pa peçe, burka, pa ferexhe, pa nikabe.

Ajo është e lartësuar estetikisht, si e tillë është e zbuluar, sepse në të janë shqisat më të rëndësishme”komunikuese” të qenies njerëzore: sytë, veshët, hunda, goja etj.”, ka theksuar Hamiti.“Fytyra e njeriut në Kuran përmendet në raportin moral dhe emocional si pjesë shprehimisht shpirtërore e trupit të njeriut. (Me shpinë nuk mund të qeshim ose të mrrolemi! As me bark, as me gjoks, nuk qeshemi/murrëtohemi, etj.!) Vetëm në fytyrë shpërfaqet fuqishëm gëzimi, shendi e hareja, por edhe pikëllimi, mjerimi, depresioni, melankolia dhe zia”, ka shkruar ai.“Religjionet semite, as cilatdo fe të tjera të botës nuk e lidhin konceptin e lakuriqësisë me fytyrën e njeriut. Në Kuran dhe hadith fytyra e njeriut nuk trajtohet asgjëkundi si pjesë e trupit që është “cullak”!”, ka thënë Hamiti.Një veshje e tillë është ndaluar në shumicën e vendeve të BE’së të përdoret në rrugë.Austria, Danimarka, Franca, Belgjika, Bullgaria, Holanda janë vetëm disa prej vendeve të BE’së që e kanë ndaluar përdorimin e burkas (veshje e kulturës arabe e mbulimit të fytyrës dhe trupit).Madje, në Gjermani është ndaluar mësueseve të japin mësim nëse kanë veshje të tilla arabe.

Në Kosovë ka pasur një debat lidhur me këtë veshje arabe derisa Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të njeriu ka kërkuar të ndalohet një veshje e tillë me ligj.Disa ekstremistë fetarë të linjës së Fuad Ramiqit kanë përkrahur vajzat dhe gratë që bartin burka dhe të njëjtat të lejohen edhe të japin mësim nëpër shkollat publike në Kosovë.Megjithëkëtë, filozofi Blerim Latifi ka shkruar se burka ka një origjinë reale, dëshirën shoviniste të burrave për të ushtruar kontroll ndaj grave, dhe interpretimet e tjera janë përralla klasike.“Burka ka veç një origjinë reale: dëshirën shoviniste të burrave për të ushtruar kontrollin total mbi jetën e grave dhe për t’i trajtuar ato si pronë të tyre private. Interpretimet tjera janë variante të përrallave klasike!”, ka shkruar Blerim Latifi.Edhe profesori i UP’së, Milazim Krasniqi, kishte shpjeguar se burka s’ka të bëjë fare as me islam dhe as me shqiptar.“Burka ka të bëjë me veshjen paraislame të banorëve të shkretëtirës, si pjesë e mbrojtjes nga stuhia ranore. Pra, faktikisht nuk ka të bëjë me islamin po me njerëz që jetojnë në ato hapësira dhe në kushte ekstreme të motit. Fatkeqësisht, ia kanë ndajmbathur fesë, por nuk është pjesë e saj”, kishte thënë Krasniqi
për Express.”