Një mrekulli: Ky frut v ret qelizat e kan.cerit të gjirit tek gratë dhe parandalon atë të prostatës tek burrat

E pasur me substanca ushqyese thelbësore për shëndetin dhe mirëqenien tonë, shega është një frut vjeshtor me veti diuretike, antioksidante dhe mbi të gjitha anti-tu morale. 100 gramë shegë përmbajnë 63 kalori dhe ndahen në 94% karbohidrate, 3% proteina, 3% lipide.
E përbërë nga 80% ujë, shega përmban vitaminë C, vitamina të grupit B, fibra, proteina dhe një sasi të lartë sodiumi, magnezi dhe hekuri. Veprimi anti-kan cerogjen i shegës i detyrohet prezencës së acidit elagjik i cili sipas disa studimeve, shkakton vdekjen e qelizave kanc erogjene, sidomos të gjirit.
Shega gjithashtu lu. fton njollat e moshës dhe lëkurën e thatë; motivi pse shega është shpesh përbërës kyç në prodhimin e produkteve kozmetike. Gjthmonë sigurohuni t’i blini shegët tek tregtarët vendas: do të përfitoni cilësinë dhe shijen maskimale.

Shega kundër prostatës

Në aspektin e saj anti tum oral, shega paraqet cilësi të veçanta tek një tip specifik kan ceri, shumë i përhapur tek burrat: ai i prostatës. Një grup studiuesish të Cancer Researsh në Universitetin Ëisconisin të Shteteve të Bashkuara udhëhequr ngë prof. Hisan Mukhtar, kanë demonstruar në laborator si shega ndalon zhvillimin e kan cerit të prostatës dhe ka një aktivitet antitu moral edhe në lëkurë.
Ky nuk është studimi i parë që dëshmon vetitë antikanc erogjene të shegës, por një konfirmimi i faktit se konsumatorët e zakonshëm të lëngut të shegës kanë vlera të PSA (që tregojnë shëndetin e prostatës) jashtë çdo rreziku