Nuk është befasi/ Paralajmërohet njohja e Kosovës nga Greqia, shteti grek mund të përfitojë miliardat

Analisti politik Artan Muhaxhiri thotë se tani është një kohë e mirë që Greqia të njohë pavarësinë e Kosovës, duke përmendur rëndësinë e madhe të një vendimi të tillë, i cili do të “thyejë bllokadën e njohjes”.

Përveç ndikimit në iniciativa specifike rajonale, domethënia e madhe e kësaj njohjeje do të ishte që ajo të konsiderohej si një pikënisje për shpërbërjen e “grupit pesë” brenda Bashkimit Evropian, gjë që do të tërhiqte më tej vëmendjen për specifikat ligjore dhe politike e situatës në Kosovë.

“Njohja nga Izraeli dhe Greqia, ‘panorama argumentuese’ do të ndryshonte në mënyrë drastike në favor të Kosovës”, tha Muhaxhiri për mediat serbe, transmeton gazeta “Bota sot”.

Sipas tij, vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Greqisë dhe Kosovës do të ndikonte që Kryeministri Albin Kurti të bëhet më fleksibël ndaj Bashkimit Evropian.

“Kryeministri Kurti ka një histori të qëndrimeve shumë kritike në marrëdhëniet midis Bashkimit Evropian dhe Kosovës dhe nuk duhet të pritet që ai të ndryshojë shpejt vijën e të menduarit dhe të vepruarit pa vendosur disa rrethana të reja. Ndryshimet e rëndësishme diskursive në marrëdhëniet BE-Kosovë do të ishin shumë të dobishme në kontekstin e nevojës për konstruktivitet më të madh dhe pranimin e disa kompromiseve. “Një nga ato ndryshime mund të jetë njohja e Greqisë,” tha ai.

Ai tregon ngritjen e nivelit të marrëdhënieve politike midis Kosovës dhe Greqisë, duke kujtuar se tani është koha veçanërisht e mirë që Greqia të marrë një vendim për krijimin e marrëdhënieve diplomatike me Kosovën, sepse Serbia është zotuar në Uashington të mos veprojë kundër njohjes së Kosovës për një periudhë prej një viti.

Muhaxhiri shpjegon se Kryeministri Grek ka një agjendë politike shumë ambicioze, prandaj nuk duhet të jetë befasi që perspektiva e njohjes së Kosovës, për të cilën Greqia do të shpërblehej veçanërisht.

“Kryeministri grek Mitsotakis arriti të ndryshojë imazhin e shtetit në konstelacionet e Brukselit, sepse ai po vepron në përputhje me udhëzimet dhe kërkesat e Bashkimit. Përmirësimi i situatës së përgjithshme financiare dhe tejkalimi i krizës është rezultat i mbështetjes evropiane prej 31 miliardë eurosh. Ndryshimi i pozitës aktuale institucionale ndaj Kosovës për hir të një progresi të rëndësishëm në fazën përfundimtare të dialogut, mund t’i sigurojë Mitsotakis edhe më shumë kredi shtetërore në Bruksel”, përfundoi Muhaxhiri.