Stetoskopi u zbulua sepse zbuluesi nuk ndihej rehat duke vendosur veshin në gjoksin e zhveshur të një gruaje për të dëgjuar zemrën e saj.

Stetoskopi u zbulua sepse zbuluesi nuk ndihej rehat duke vendosur veshin në gjoksin e zhveshur të një gruaje për të dëgjuar zemrën e saj.
Në vitin 1816, kur një mjek francez i quajtur René Laennec pa dy fëmijë që luanin me një copë druri Labbe, shtatë kunjat. Në të dy anët e drurit, të dy djemtë po dëgjonin në veshët e tyre. Kur njëri djalë gërvishte nga njëra anë e kunjit, në veshin e djalit në anën tjetër dëgjohej një tingull i fortë.
Një vit më vonë, një vajzë e re po vizitohej për një sëmundje të zemrës te dr Laennec. Duke qenë vajzë e re, ishte e vështirë të mbante veshin në gjoksin e saj. Laennec-ut iu kujtua manzari që luanin fëmijët një vit më parë dhe dëgjoi rrahjet e zemrës së pacientes me një copë dru bambuje. Në këtë mënyrë, stetoskopi i parë në botë u shpik nga Laennec.

Deri te setoskopi i sotëm për te dy veshët dhe me membrana speciale u deshën vite. Por, duke ju falenderuar Laennec mjekët dëgjojnë mushkëritë dhe zemrën e pacientëve saktë dhe pacientët ndjehen rehat.